Posun lehoty na podanie daňového priznania a ďalšie opatrenia v daňovej a účtovnej oblasti

Schválené od 04.04.2020
[06.04.2020]

Zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19


Parlament schválil zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 , ktorý upravuje nasledovné veci:
  1. Posúva sa lehota na podanie daňového priznania k dani z príjmov až do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie. V rovnakej lehote musí daňovník daň z príjmov aj zaplatiť. Ak má daňovník právo podať priznanie podľa platných zákonov neskôr než je novo stanovená lehota, platí pre neho toto dlhšie obdobie.
  2. Predlžuje sa lehota aj na podanie hlásenia o vyúčtovanie dane pre zamestnávateľa a to do konca druhého kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie. Preplatky vypočítané zamestnancovi je zamestnávateľ povinný zamestnancovi vyplatiť najneskôr pri zúčtovaní mzdy za druhý kalendárny mesiac po skončení obdobia pandémie
  3. Pre ročné zúčtovanie a výpočet dane z príjmov platí, že ak lehota na jeho vykonanie uplynie počas obdobia pandémie, zamestnávateľ ho vykoná najneskôr do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie. Doklad o ročnom zúčtovaní musí byť zamestnancovi doručený do konca druhého kalendárneho mesiaca.
  4. Pre daň z motorových vozidiel osobitne platí, že ak lehota na podanie daňového priznania a z nej vyplývajúca povinnosť zaplatiť daň uplynula v období pandémie, potom sa táto povinnosť považuje za dodržanú a splnenú, ak sa podanie daňového priznania a zaplatenie dane stihnete do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po odvolaní núdzového či výnimočného stavu.
  5. Zmeškanie lehoty v daňovej a účtovnej oblasti bude automaticky odpustené, ak:
  • daňový subjekt zmeškaný úkon vykoná najneskôr do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po odvolaní núdzového či výnimočného stavu v dôsledku koronavírusu (nevzťahuje sa na podanie daňového priznania, hlásenia a ročného zúčtovania),
  • účtovná jednotka zmeškané povinnosti podľa zákona o účtovníctve splní do konca tretieho kalendárneho mesiaca nasledujúceho po odvolaní núdzového či výnimočného stavu v dôsledku koronavírusu, alebo do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov podľa toho, ktorá z týchto skutočností nastane skôr.

Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu