Zmeny v zdanení pohonných látok, nové zdanenie bioplynu a LPG

Schválené od 01.01.2018 - Číslo zákona: 98/2004
[14.10.2017]

Zákon o spotrebnej dani z minerálneho oleja


MF SR zaveádza jednu sadzbu spotrebnej dane na pohonné látky, t. j. na motorový benzín a motorovú naftu bez ohľadu na množstvo biopaliva v zmesi. Zároveň sa však stanovujú podmienky na uplatňovanie daňovo zvýhodnenej sadzby dane (zníženej) na motorový benzín a motorovú naftu, v prípade ich uvedenia do daňového voľného obehu s požadovaným objemom biopaliva v zmesi, ktoré spĺňa kritériá trvalej udržateľnosti.

Súčasťou novely je tiež zrušenie oslobodenia biogénnej látky, ktorou je bioplyn, určenej na použitie ako pohonná látka alebo ako palivo, od spotrebnej dane. Sprísňujú sa podmienky na vydanie povolenia na distribúciu a predaj pohonných látok a zavádza sa minimálna výška zábezpeky na daň.

Nová povinnosť pribudne príjemcovi (odberateľovi) minerálneho oleja, konkrétne najneskôr tri pracovné dni pred začatím prepravy oznámiť colnému úradu adresu miesta priameho dodania. V dôsledku špekulatívnej praxe bude môcť správca dane uplatniť sadzbu dane plynového oleja, ak bol mazací olej použitý ako pohonná látka a osoba, ktorá použila tento mazací olej ako pohonnú látku nevie preukázať pôvod alebo spôsob nadobudnutia tohto mazacieho oleja v súlade s týmto zákonom. Zmeny odobrila vláda.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu