Poisťovne majú povinnosť oznámiť zmenu výšky poistného 10 týždňov pre koncom poistného obdobia

Schválené od 01.10.2018 - Číslo zákona: 40/1964
[31.08.2018]

Občiansky zákonník


V nadväznosti na zavedenie novej dane z poistenia od 1. 1. 2019 docháza aj k zmenám v občianskom zákonníku, ktoré upravujú poistné zmluvy.
Podľa súčasnej úpravy platí, že ak poistník chce ukončiť zmluvu, musí ju vypovedať minimálne 6 týždňov pred kocom poistného obdobia. Nakoľko v súčasnosti poisťovateľ nemá stanovenú lehotu na oznámenie novej výšky poistného na nasledujúce poistné obdobie, poistník nedisponuje adekvátnou lehotou na posúdenie a prípadnú zmenu poisťovateľa, ak považuje navýšenie poistného za neakceptovateľné. Novela zavádza povinnosť oznámiť najneskôr 10 týždňov pred uplynutím poistného obdobia výšku nového poistného. Zároveň bude platiť, že ak poisťovateľ 10 týždňovú lehotu nedodrží, poistník je v takomto prípade oprávnený podať výpoveď až do konca poistného obdobia.
Ďalšou zmenou je upravenie zániku poistnej zmluvy v prípade, že poistné nebolo uhradené v stanovenej lehote. Podľa novely poistný vzťah zanikne uplynutím 3 mesiacov od splatnosti, ak poisťovňa nevyzve k úhrade poistného skôr. Ak poisťovňa výzvu pošle a k úhrade poistenia nedôjde, poistný vzťah zanikne uplynutím 1 mesiaca od doručenia výzvy. Hlavný rozdiel v porovnaní so súčasnou úpravou spočíva v tom, že zánik bol pred novelou viazaný iba na výzvu poisťovne, avšak nikde nebolo uvedené, kedy je poisťovňa povinná výzvu poslať, čím dochádzalo k predložovaniu vzťahu a poistníkovi vznikal nedoplatok a sankcie. 
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu