Dotácie na projekty zamerané na obnoviteľné zdroje a podporu elektromobility a iné zmeny v dotáciách

Schválené od 30.11.2018 - Číslo zákona: 71/2013
[23.10.2018]

Zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky


Novela zákona o poskytovaní dotácií rozširuje poskytovanie dotácií:
1) na projekty zamerané aj na iné obnoviteľné zdroje, ako napríklad energia vetra a vody (doteraz bola podpora poskytovaná na slnečnú energiu a biomasu);
2) na podporu elektromobily (cieľom je podpora výstavby, prestavby a rekonštrukcie verejnej elektrickej nabíjacej stanice; žiadateľ musí preukázať, že stanicu bude prevádzkovať minimálne 5 rokov a môže získať podporu až do výšky 75 % oprávnených nákladov).
Ruší sa obmedzenie, podľa ktorého bolo možné využiť dotácie čerpané združeniami právnických osôb (s účasťou ministerstva) zameranými na podporu malého a stredného podnikanie, na platy, mzdy, odmeny, atď. len do výšky 1,7 - násobku tarifného platu zamestnanca zaradeného v 12. platovej triede. Po novom nie je v zákone žiadny finančný limit, takže dotácie môžu byť použiť na odmeny bez obmedzenia.
Rozširuje sa okruh osôb, ktoré môžu získať dotácie na podporu ochrany spotrebiteľa. Okruh subjektov je podľa nového totožný s okruhom právnických osôb založených alebo zriadených na podporu ochrany spotrebiteľa. Prijímateľom dotácie bude môcť byť každá právnická osoba, ak kumulatívne spĺňa tri podmienky:
1) bola založená alebo zriadená na podporu ochrany spotrebiteľa
2) vykonáva jednu alebo viaceré činnosti podľa zákona o ochrane spotrebiteľa
3) má zabezpečené prostriedky na spolufinancovanie projektu, vo výške 5% zo sumy požadovanej dotácie. 
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu