Nová definícia ochrannej známky a zavedenie notifikácii o blížiacom sa konci platnosti zapisu

Schválené od 14.01.2019 - Číslo zákona: 506/2009
[18.12.2018]

Zákon o ochranných známkach


Novela zákona o ochranných známkach upravuje predpoklady nevyhnutné pre to, aby mohlo byť označenie zapísané ako ochranná známka.
Označenie je spôsobilé tvoriť ochrannú známku vtedy, ak súčasne spĺňa dva základné predpoklady:
  1. disponuje rozlišovacou spôsobilosťou;
  2. je spôsobilé byť vyjadrené v registri spôsobom, ktorý príslušným orgánom a verejnosti umožňuje presne určiť predmet ochrany poskytnutej majiteľovi ochrannej známky.
V porovnaní s doterajšou úpravou sa vypúšťa podmienka grafického znázornenia a nahrádza sa formuláciou uvedenou v bude 2. V súvislosti s priestorom na zápis netradičných označení návrh napríklad výslovne pripúšťa existenciu zvukovej známky.
Zároveň novela zákona limituje ex-offo prieskum prihlášok. Naďalej ÚPV SR bude z vlastnej iniciatívy skúmať len absolútne dôvody zápisnej spôsobilosti a relatívne dôvody si už budú musieť podnikatelia strážiť sami (sem po novom bude patriť kolízia prihlasovaného označenia so staršou ochrannou známkou, pričom tento problém musí namietnuť sám majiteľ ochrannej známky).
Novinkou zákona je zasielanie notifikácií majiteľom ochranných známok o blížiacom sa uplynutí platnosti zápisu ich ochrannej známky (6 mesiacov pred uplynutím platnosti). Ide o službu úradu majiteľom práv, a to predovšetkým fyzickým osobám a malým a stredný podnikom, ktoré v mnohých prípadoch pri všeobecnej správe ich práv duševného vlastníctva nevyužívajú služby špecializovaných subjektov. Súčasne je potrebné zdôrazniť, že informácia má právne nezáväzný charakter, takže ak notifikácia nepríde, neznamená to, že by si majiteľ mohol nárokovať práva voči úradu. 
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu