Zužuje sa okruh vecí kultúrnej hodnoty, ktorých vývoz upravuje zákon, ale zvyšuje sa administratíva

Schválené od 01.07.2018 - Číslo zákona: 207/2009
[16.05.2018]

Zákon o podmienkach vývozu a dovozu predmetu kultúrnej hodnoty


Novela zákona rozširuje počet výnimiek predmetov kultúrnej hodnoty, na ktoré sa podmienky vývozu z územia SR stanovené zákonom nevzťahujú. Doteraz platná úprava stanovovala výnimku pre výtvarné diela, ktoré sú vo vlastníctve ich žijúceho autora a navrhovaná zmena rozšíri výnimky na:
1) všetky predmety kultúrnej hodnoty, ktoré sú vo vlastníctve ich žijúceho autora
2) predmety, ktoré boli prepustené do colného režimu dočasné použitie v zmysle Colného kódexu Únie (napr. boli dovezené pre účely štúdia alebo výstavy a budú sa vracať späť do krajiny odkiaľ prišli).
Vlastník predmetu musí k žiadosti o povolenie vývozu doložiť:
- znalecký posudok alebo iný odborný posudok znalca alebo iného uznávaného odborníka na určovanie hodnoty predmetov kultúrnej hodnoty (doterajšia úprava vyžadovala znalecký posudok a novela zmierňuje túto podmienku, nakoľko počet znalcov nebol dostatočný a proces sa zbytočne predlžoval)
- fotografie predmetov (nová podmienka)
- zoznam predmetov, ak sa jedná o súbor predmetov (podľa novely bude možné podávať žiadosť pre celý súbor a nie pre každý predmet jednotlivo)
- na žiadosť ministerstva kultúry predložiť aj ďalšie údaje a doklady viažuce sa k predmetu kultúrnej hodnoty a poskytnúť mu potrebnú súčinnosť.
Novela upravuje povinnosť predajcu predmetu kultúrnej hodnoty informovať nadobúdateľa predmetu o povinnostiach vyplývajúcich z právnych predpisov upravujúcich vývoz z územia SR, a to podľa nového písomnou formou ( listinnou alebo elektronickou).

Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu