Definuje sa kontrolovaná zahraničná spoločnosť slovenskej firmy a úprava základu dane

Schválené od 01.01.2019 - Číslo zákona: 595/2003
[01.12.2018]

Zákon o dani z príjmov


Novela plánuje ustanoviť pravidlá pre kontrolované zahraničné spoločnosti s cieľom zabrániť narúšaniu základu dane na území SR a presunu ziskov mimo územia SR – t. j. príjmov umelo odklonených na dcérsku spoločnosť. 
V prípade splnenia dvoch podmienok súčasne:
  1. majetková účasť, podiel na hlasovacích právach alebo zisku > 50 %, a
  2. existujú zásadné rozdiely medzi daňou, ktorú platí zahraničný subjekt v zahraničí a daňou, ktorú by platil v SR, 
je subjekt považovaný za kontrolovanú zahraničnú spoločnosť a daňovník je povinný vykonať úpravy základu dane podľa osobitných pravidiel. Súčasťou základu dane daňovníka budú príjmy kontrolovanej zahraničnej spoločnosti v takom rozsahu, v akom je k tomuto príjmu priraditeľný majetok a riziká, ktoré súvisia s vykonávaním významných funkcií daňovníka. Výška priradeného príjmu sa vypočíta v súlade s princípom nezávislého vzťahu.

Príklad: Firma v 3. štáte vykáže základ dane 100, sadzba dane je 20 %, daň 20. Základ dane firmy prepočítaný podľa slovenských pravidiel je 1 000, sadzba dane je 21 %, daň 210. Rozdiel medzi daňou z príjmov, ktorú by firma zaplatila na území SR a daňou platenou v zahraničí je 190 (210 – 20). Daň, ktorú by firma platila v zahraničí (20) je nižšia ako vypočítaný rozdiel (190), preto je firma aj po splnení prvej podmienky považovaná za kontrolovanú zahraničnú spoločnosť slovenskej spoločnosti.


Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu