Prevádzkovateľ STK bude musieť poskytovať aj emisnú kontrolu a naopak

Schválené od 13.04.2018 - Číslo zákona: 106/2018
[18.11.2020]

Zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke


Po novom bude môcť prevádzkovať stanicu technickej kontroly a pracovisko emisnej kontroly každý, kto splní ustanovené podmienky, pričom táto služba zo strany štátu už nebude nijakým spôsobom limitovaná. V súčasnosti totiž sieť a počet prevádzkovateľov určuje pre každý okres Ministerstvo dopravy a výstavby SR, po novom bude vstup na trh otvorený.

Pribudne však podmienka pre udelenie povolenia prevádzkovať takúto stanicu, podľa ktorej žiadateľ musí byť súčasne osobou oprávnenou na vykonávanie emisnej ako i technickej kontroly, alebo o také oprávnenie súčasne požiadať. Cieľom tejto novej podmienky je, aby motoristom boli poskytované komplexné služby technickej kontroly a emisnej kontroly na jednom mieste, avšak noví podnikatelia, budú musieť poskytovať už obe služby v rámci jednej prevádzky. Starí podnikatelia, ktorí v súčasnosti majú oprávnenie len na výkon jednej z nich (STK alebo emisná kontrola), nebudú povinní druhú službu doplniť, nakoľko sa na nich vzťahujú podmienky účinné v čase získania oprávnenia.

Zároveň sa zvyšuje správny poplatok za podanie návrhu o povolenie na zriadenie STK  či PEK z pôvodných 200 eur na 600 eur a správny poplatok za udelenie oprávnenia na vykonávanie TK či EK tiež  z pôvodných 200 eur na 600 eur. 
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu