Nové stimuly pre kúpeľníctvo a turizmus

Schválené od 01.01.2018 - Číslo zákona: 595/2003
[09.12.2017]

Zákon o dani z príjmov


S cieľom zatraktívniť podmienky podnikania v oblasti domáceho kúpeľníctva a turizmu sa plánujú zaviesť stimuly pre rozvoj tohto sektora formou osobitného režimu uplatňovania odpisov technického zhodnotenia v kúpeľníctve.

Po novom sa úhrn technického zhodnotenia a opráv vykonaných na budove, ktorá je umiestnená na kúpeľnom území, slúži na kúpeľnú starostlivosť a služby súvisiace s kúpeľnou starostlivosťou bude považovať za iný majetok, ak úhrn technického zhodnotenia a opráv v príslušnom zdaňovacom období bude rovný alebo vyšší ako 10 % vstupnej ceny budovy. Takýto úhrn bude odpisovaný samostatne oddelene od budovy a zaradený do odpisovej skupiny 2 s dobou odpisovania 6 rokov.

Podnikanie v kúpeľníctve sa podporí aj novou nezdaniteľnou časťou základu dane daňovníka na uhradené služby v kúpeľných zariadeniach. Ide o úhrady za stravu, ubytovanie, kúpeľné procedúry, ktoré nie sú preplácané zo zdravotného poistenia. Odpočítateľná položka je určená v ročnej výške 50 eur z preukázateľne zaplatených úhrad, pričom daňovník si môže uplatniť 50 eur z preukázateľne zaplatených úhrad aj za manželku a svoje vyživované dieťa.

Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu